Glamrock är en av de mer kända genrerna inom rocken. I Sverige blev den delvis förknippad med begreppet pudelrock. Kanske berodde det på många av artisternas pudelliknande frisyrer. Apropå pudlar så är The Poodles absolut en del av den här genren.

Om glamrock

Redan i början på 70-talet uppstod det som först kom att kallas glitterrock, men som sedan blev mer känt som glamrock. Den här typen av rock kännetecknas främst av artisternas utseende samt av musiken. Musikaliskt var musiken en fortsättning på rocken som spelades under 70-talet, som var ganska hård och typisk instrumentalisering.

Precis som tidigare genom historien har rockmusiken använts för att provocera och skapa en reaktion. Glamrocken är inget undantag för det. Som en motreaktion på proggen, de progressiva rockgrupperna och den mer kommersiella musiken kom glamrocken till. De som främst var en del av genren när den uppstod var bland annat David Bowie och The New Dolls.

Genren utmärkte sig genom artisternas påkostade kostymer och scenshower. Ett annat gemensamt drag för grupperna och artisterna inom genren var att de lekte med könsroller på ett sätt som ingen annan gjort tidigare. På samma sätt som rockmusik provocerat tidigare genom historien upplevdes det här nya greppet också som ohyggligt provocerande. Det kom att påverka både musikgenren som helhet och könsrollerna som begrepp.

Kort om pudelrock

Pudelrocken verkar bara förekomma i svensk musikhistoria. Benämningen användes flitigt under 80-talet. Främst användes begreppet för att beskriva de musikgenrer som spelade rock då. Kiss tillhörde både glamrocken och pudelrocken med sina karaktäristiska utstyrslar och hår.