Dagens rockmusik har till viss del fortfarande kvar influenser från 50-talet. I följande text får du veta mer om vad det beror på samt veta mer om bland annat Elvis Presley och Little Richard.

Om Elvis Presley

En av de mest kända rockartisterna var Elvis Presley och han slog igenom under 50-talet.

Han föddes 1935 i Mississippi och när han var runt 18 år spelade han in sin allra första singel. Vid det laget var han en “nobody” som betalade ett par dollar för att själv spela in en singel i en studio. Genomslaget kom inte direkt, utan det krävdes att han spelade in ytterligare några låtar året efter för att han skulle kunna slå igenom. Det var efter den andra inspelningen som han blev hoptussad med Scotty Moore och Bill Black.

Sedan rullade allt på i full fart. Han slog igenom i USA och blev sedermera världskändis. Han har numera sålt över en miljard skivor världen över och kallas inte “The King” utan anledning.

När musikmagasinet Rolling Stone listade de 100 bästa artisterna genom tiderna kom Elvis på en välförtjänt tredje plats. Han är också en del av Rock and Roll Hall of Fame. Elvis Presley är verkligen en ikon inom rockmusiken. Inte bara har han inspirerat andra utan folk lyssnar fortfarande på hans musik, trots att det var många år sedan hann tyvärr dog.

Utöver att slå igenom som musiker så slog han också igenom som filmstjärna och han förekommer i ett trettiotal filmer.

Mer om Little Richard

En annan trettiotalist som kom att påverka rockmusiken som genre och hela musikbranschen är Little Richard. Han har liksom Elvis Presley en bakgrund som gospelsångare i kyrkan och precis som Elvis slog han igenom på 50-talet.

Little Richard blev känd genom sin stora personlighet och sin explosiva musikstil. Apropå att rockmusiken upprörde redan på 50-talet så spelade Little Richard tillsammans med gruppen The Upsetters. Det var tillsammans med dem som han spelade låten som han kanske är mest känd för, Tutti Frutti.

Både Little Richard och Elvis Presley var stilbildande för rockmusiken. Flera av deras låtar har andra rockmusiker gjort covers av. Samtidigt så fastnade åtminstone Little Richard i den här delen av rockhistorien. Han försökte nämligen slå igenom igen efter ett längre uppehåll, men då hade genren förändrats så mycket att han inte var lika modern längre.