Metal och heavy metal är två ännu hårdare varianter av hårdrock. Båda genrerna är varianter av rock och precis som rocken så växte de också fram som provocerande musik. Om du vill ha ny inspiration, kan du ta del av listan via länken. Den innehåller en rad bra band som är värda att lyssna på.

Om heavy metal och metal

Genren metal springer delvis ur den psykedeliska rocken som fick allt större plats i branschen under slutet av 60-talet. Genren har precis som rocken också rötter inom bluesen. Det som främst kännetecknar musikgenren är långa gitarrsolon, ännu mer fokus på förstärkare och distorsion. I vissa sammanhang förknippas genren med aggressivitet också, men det har luktats upp delvis, samtidigt som det inom vissa subkulturer till metal har blivit värre (exempelvis inom trash-musiken).

Till en början fick de första metal-banden stort genomslag. De handlar om band som Led Zeppelin och Black Sabbath. De kom ur den psykedeliska rocken under 60-talet och på 70-talet utökades genren med band som Judas Priest också. Sedan utvecklades genren ännu mer under 80-talet med fler bluesinfluenser.

Precis som andra subkulturer inom rocken har metal-musiken också fortsatt att utvecklas och idag finns det mängder av varianter och band.