Många kända artister och grupper har skrivit biografier om sina liv i rampljuset och livet bakom scen och/eller ute på vägarna. Rockmusikerna och grupperna är inga undantag. Eftersom rockstjärnan länge varit mytomspunnen som festprisse är rockmusikernas biografier extra eftertraktade bland läsarna.

Några exempel

Ett exempel är KISS närgångna biografi som handlar om hur det var att växa upp som fan till gruppen under 80- och 90-talet. Till skillnad från andra biografier kretsar den här biografin främst kring hur författarna har upplevt gruppen samt händelser kopplade till gruppen och inte lika mycket om hur gruppen själva upplevt sina framgångar och/eller skandaler.

En av medlemmarna i KISS, Paul Stanley, har skrivit en självbiografi som ger inblick i hur det var att leva som en del av gruppen och vara med om allt som gruppen var med om. Den här boken ger förstås en bättre bild av gruppen än boken nämnd ovan. Samtidigt så har den ett perspektiv som gör den relativt selektiv, eftersom vi bara får Stanleys version av olika händelser.

En annan känd rocklegend som också gett ut en biografi nyligen är Bruce Springsteen. Hans bok Born To Run är en självbiografi som Springsteen började skriva efter att ha spelat under Superbowl. Boken framstår som självutlämnande och som en ögonöppnare för alla som mer eller mindre tagit del av författarens musik. I boken reflekterar författaren både över sitt liv, sina val och berättar anekdoter om hur musiken kom att förändra allt.

En anledning till varför många artister släpper biografier eller självbiografier är att de säljer bra. Många vill ta del av deras liv och livsöden och framförallt få en inblick i hur det är att vara rockstjärna.