Redan i slutet på 70-talet bildades gruppen U2, dock slog de inte igenom förrän på 80-talet. Nedan kan du läsa mer om gruppen och hur deras musik har påverkat genren.

Om U2

På 80-talet, närmare bestämt 1980 släppte U2 sitt allra första album, Boy. Skivan blev en succé. Bandet toppade först de irländska listorna (eftersom det är deras hemtrakter) och snart därpå kom det internationella genombrottet. Året därpå kom nästa succé med albumet October för att något år senare följas upp av ytterligare ett succéalbum, War.

Gruppen hade verkligen ett fantastiskt årtionde under 80-talet. De hann med mängder av turnéer, spelningar, skivsläpp och mycket annat. Dessutom deltog bandet i Live Aid-galan i London 1985. Det blev en uppmärksammad spelning på grund av Bonos revolt mot den strikta ordern om att alla artister var tvungna att vara kvar på scenen. Han hoppade istället ner i publiken under en låt och började dansa med åskådarna.

Under andra halvan av 80-talet blev gruppen känd som “bandet med ett samvete”, bland annat för att de värvade medlemmar åt Amnesty International i USA under en turné. När albumet The Joshua Tree släpptes så hade det sålt platina redan efter tjugoåtta timmar.