Musikgenren rock har mängder med subkulturer och både rocken och subkulturerna har många fördomar kopplade till sig. I följande text kan du fördjupa dina kunskaper om både subkulturerna och några av fördomarna.
Fördomar om genren
Rocken har alltid varit en musikgenre i framkant. Den har kritiserats, hånats och provocerat sedan genren uppkom under 50-talet. Men, att vara en sådan omtalad genre leder också till en rad fördomar och en del mystik kopplad till genren.
Till exempel att viss rockmusik skulle göra dig till en sämre bilförare, det är bara en av många fördomar. Andra fördomar är exempelvis att alla rockstjärnor lever glammigt, festar mycket och att samtliga har problem med antingen alkohol, droger eller båda. Till viss del stämmer en del av fördomarna, ingen rök utan eld, men mycket är överdrivet.
Subkulturer till rocken
En av de mest kända subkulturerna som härstammar från rocken är punken. Punken är precis som rocken en motkraft till den mer kommersiella musiken. Det började i samband med 70-talets experimenterande med olika ljud och uttryck. Punken blev som en råare och mer okonstlad form av rock.
Punkrocken började som en sorts gör-det-själv-musik. Vem som helst skulle kunna börja spela punk och starta band. På många fritidsgårdar runt om i landet startades det punkband.
Ordet punk kommer dessutom från engelskans ”punk” som betyder skitunge.
New Wave
Ur punken föddes ytterligare subkulturer, bland annat subkulturen New Wave.
Det som var speciellt med den här genren var ifrågasättande texter med inslag av både punk och reggae. Dessutom banade New Wave vägen för nya former av bandkonstellationer. Inom den här genren fanns det inga ramar kring instrumentalisering, storlek på bandet eller vem/vilka som fick spela med vem.
Synthen, musiken och instrumentet
Synthen är inte bara ett instrument, den är också en form av subkultur till rocken. Genren dök upp genom den experimentella formen av rock som dök upp under slutet av 60-talet. Utöver rocken så har synthen kopplingar till elektromusiken också. Det går att höra en del av den här formen av musik i exempelvis The Beatles senare musik liksom hos Pink Floyd.
Musiken influerade många tyska band som spelade tyngre elektronisk musik. Ett exempel på det var Tangerine Dream. Andra exempel är Kraftwerk som i sin tur influerade andra band.
Synthmusiken gav också ringar på vattnet för andra genrer som House, Trans-Europe och i viss mån techno. Under senare delen av 70-talet blev det tydligt att synthen som genre delades upp i mindre subkulturer. Dessutom förknippar många begreppet synth med musik som kom under 80-talet som bara delvis har rötter på samma ställen som musiken med samma namn på 70-talet. Då fick trummaskinen och synthen sitt mer generella genomslag och det satte delvis punkt för synthen som era.