Som så ofta annars inom rocken finns det subkulturer som både hör ihop och går isär. Det svenska begreppet hårdrock används ofta som samlingsnamn för flera av de här subkulturerna. Dessutom skiljer sig begreppet lite från hur det används på andra språk så som engelskans ”hard rock”. Om du vill veta mer, fortsätt läsa.

Om hårdrock som genre

En av genrens mest kända artister är Alice Cooper och du behöver inte vara speciellt insatt för att ha hört talas om honom. Det visar på genrens bredd och hur stor publik genren har. Alltifrån riktiga hardcore heavy metal fans till mer allmänt rockintresserade är intresserade av hårdrock.

Hårdrocken som begrepp

Begreppet hårdrock används som sagt mer som ett samlingsbegrepp på svenska. Allt som faller under engelskans hard rock, heavy metal och till viss del metal och glamrock faller under svenskans hårdrock. Inspirationen för den här musikstilen kommer precis som för många av de andra subkulturerna, från rocken. För att förtydliga hur brett det här begreppet är kan nämnas några exempel, både band som KISS, Bon Jovi, Iron Maiden, Metallica och Slipknot – det vill säga band som låter ganska olika. Dock brukar det dras en gräns mellan till exempel punken och hårdrocken.p>

En av hårdrockens stora namn

Alice Cooper är som nämnt tidigare en av de stora namnen inom hårdrocken. Han är lustigt nog en av de större namnen inom skräckrocken och glamrocken också. Gränsdragningen mellan genrerna är alltså mycket luddig ibland.

Från början hette artisten inte Alice Cooper utan Vincent Furnier. Men, sedan mitten av 70-talet tog han namnet Alice Cooper officiellt. Bandet Alice Cooper hade nått vissa framgångar även före Vincents medverkan. De ligger bland annat bakom hiten ”School’s Out”. När Vincent blev en del av gruppen nådde de ännu större framgångar, tills gruppen splittrades i samma veva som Vincent tog namnet officiellt.

Alice Cooper är kanske mest känd för sina scenshower. De drar ofta mer mot skräckrock och glamrock än hårdrock. Bland annat har det förekommit både ormar, elektriska stolar och monster. Samtidigt säger det också mycket om både hårdrocken och dess provocerande natur.

Han har i sin tur inspirerat andra inom genren och andra genrer att prova nya saker både i sina scenshower och i sin musik. Till exempel KISS och W.A.S.P har nämnt Alice Cooper som inspirationskälla.

Han har fortfarande inte dragit ner på tempot på scen, men däremot har han funderat över sin livsstil och hur det går att både vara rockstjärna och leva hälsosamt.