Många som skriver om rockmusiken grottar ner sig i The Beatles och 60-talet. Därför gör vi ett hopp framåt i musikhistorien den här gången och fokuserar på 70-talet och Queen. The Beatles var fortfarande på tapeten under det här årtiondet, men de fick konkurrens av bland annat Queen. Det tåls att nämna att 70-tals grupper som Queen var influerade både av till exempel The Beatles och The Beach Boys, för att nämna några.

70-tals rock

Under 70-talet blev rocken allt hårdare och i många fall mer psykedelisk. Det kan tänkas bero på många saker. För det första så har rocken som genre alltid stuckit ut och för att fortsätta göra det har den ofta utvecklats åt ett hårdare eller med särskilt håll. Att rocken under den här perioden kännetecknas av ett mer psykedeliskt sound beror förmodligen på att många artister/kompositörer experimenterade med droger under den här tidsperioden och det satte tydliga spår i hur musiken utformades.

Queen

En grupp som både bildades och slog igenom under 70-talet är gruppen Queen. De bildades redan 1970, men slog igenom först ett par år senare med deras tredje album “Sheer Heart Attack”. Gruppen bildades av Brian May, Freddie Mercury och Roger Taylor i London. Senare anslöt sig även John Deacon. Då hade gruppen redan provat tre andra basister innan valet slutligen föll på Deacon.

Gruppen är känd för sin mångsidiga musikalitet. De influerades både av tidiga rockmusiker med välarrangerade stämmor och mycket gitarrspel samt nyare hårdare former av rock så som heavy metal.

När Freddie Mercury tyvärr dog 1991 så dröjde det inte många år innan basisten Deacon hoppade av. De andra två musikerna har fortsatt turnera med andra artister som en variant av Queen. Bland annat har de turnerat med Paul Rodgers och Adam Lambert. På många sätt lever Queens musik kvar i allra högsta grad genom andra artister också.